I kinesisk medicin bruges udtrykket: “Syv dele pleje og tre dele behandling.
Kosten ses som en del af Traditionel Chinese Medicin (TCM) og følger de samme diagnostiske og behandlingsmæssige principper som akupunktur og urtemedicin.
Maden bruges som et terapeutisk middel til at bevare sundhed og til forebyggelse og behandling af sygdom. Maden er designet til at bringe kroppen tilbage i balance og er “sundt”, når det passer til den enkeltes behov og sørger for at opretholde denne balance .
Kosten er af stor betydning, idet den er en form for urtemedicin, som vi indtager flere gange dagligt.
Maden er den energi vores krop skal køre på hele dagen.
Det er vigtigt , at have en forståelse for, at vi spiser fordi vi skal have næring til at vedligeholde kroppen og til at give os energi i dagligdagen og ikke blot for at overleve.
Kosten er alfa og omega for et godt liv. Den kost vi indtager påvirker både vores fysiske og mentale sundhed. For at kunne være på toppen energimæssigt og kunne overskue livets udfordringer er vi nødt til at give vores krop og vores hjerne den næring de har brug for.
Sund kost kan være mange ting – det afhænger af vores individuelle behov og ubalance. Vi har dog alle nogle helt basale behov, der skal opfyldes for at kroppen kan fungere optimalt.
De basale behov er:
- Protein – kroppens byggesten og musklernes energiforsyning
- Kulhydrater – kroppens benzin, gør energistofskiftet optimalt, øger præstationsevnen.
- Fedt – nervecellernes indpakning
- Vitaminer – er bare vitale
- Mineraler – knoglernes byggesten
- Kostfibre – regulerer blodsukker, fordøjelse og appetit
- Vand – er slet og ret livsnødvendig
Spisningens 10 bud
Udover selve kosten er den måde vi spiser på vigtig. Nedenstående er et par gode råd.
- Tyg maden godt. Fordøjelsen starter allerede i munden via enzymer
- Undgå for meget kold mad, råkost, salat og kolde drikke. Mavens temperatur er 37 gr
- Drik så vidt muligt mellem måltiderne og ikke til maden
- Spis ikke for meget
- Spis som en konge om morgenen, en prins til frokost og en tigger til aften
- Spis hovedmåltidet så tidligt som muligt – helst inden kl 19
- Vælg madvarer af god kvalitet og med en stærk og god energi
- Spis i en rolig atmosfære og vær glad for det du indtager
- Sid oprejst og afslappet, det sikrer fri passage
- Undgå hvidt mel, hvidt sukker og overdriv ikke mejeriprodukter
- Fordeling med 45% korn, 40% grøntsager og 15% kød og fisk – så friskt som muligt
- Spis efter årstiden, spis letfordøjelig mad og spis groft og varieret
- Sørg for en god balance mellem aktivitet og hvile
- Få frisk luft og motion hver dag – gerne en halv time
Gode råd
Jeg inddrager ofte gode råd og vejledning i min behandling
Det er uhyre vigtigt, at du som patient støtter din behandling ved at ændre på din kost og livsstil, såfremt dette ligger til grund for dit problem.
Jeg hjælper gerne med at udarbejde en kostplan i relation til netop din ubalance.